Wat kan ik verwachten van een verloskundigepraktijk?

Wat is een verloskundigepraktijk?
30 maart 2016
Hoe kies ik een verloskundige in Almere?
30 maart 2016

Als je zwanger bent wil je natuurlijk de beste zorg voor jou en je ongeboren kindje. Die zorg krijg je in Almere meestal van de verloskundige. Er zijn nog wel huisartsen die zelf verloskunde doen, maar dit begint echt een zeldzaamheid te worden. Meestal verwijst je huisarts je dus door naar een verloskundige als blijkt dat je in verwachting bent. De verloskundige zal je gedurende de hele zwangerschap begeleiden en met raad en daad bijstaan. Je gaat regelmatig bij haar op consult en zij controleert dan hoe het met jouw gezondheid gaat en met die van de ongeboren baby.

Stel al je vragen aan de verloskundige in Almere

Schroom niet om tijdens je bezoek aan de verloskundige al je vragen te stellen. Zeker bij een eerste kindje is er soms nog veel onduidelijk. Ook al hebben je zussen of vriendinnen al kinderen gekregen, als je zelf zwanger bent blijft het toch spannend. Dus stel je vragen over wat je wel en niet mag eten en drinken tijdens de zwangerschap, hoe je het beste kunt omgaan met zwangerschapskwaaltjes en wat je kunt verwachten naarmate de zwangerschap vordert. Zij adviseert je ook over wat je in huis moet hebben voor de komst van de baby en voor de bevalling als je thuis wilt bevallen. In Almere is een thuisbevalling nog redelijk gebruikelijk, hoewel tegenwoordig steeds meer vrouwen kiezen voor een poliklinische ziekenhuisbevalling. Als alles goed gaat mag je enkele uren na de geboorte van je kindje alweer naar huis.

Als het niet goed gaat…

Mochten er tijdens je zwangerschap complicaties optreden dan zal de verloskundige je doorverwijzen naar een gynaecoloog. Dit is de specialist in het ziekenhuis op het gebied van zwangerschap en bevalling en andere problemen met de voortplanting bij de vrouw. Als de complicaties ernstig zijn kan het zo zijn dat je je verdere zwangerschap bij de gynaecoloog onder consult blijft, maar het kan ook zijn dat hij je weer terugverwijst naar de verloskundige als het weer goed gaat.

Wie is er bij mijn bevalling?

Ook als je in het ziekenhuis wilt bevallen of wanneer dit vanwege medische redenen nodig is, kan de verloskundige je begeleiden tijdens de bevalling. Er zijn ook verloskundigen in Almere die aan een ziekenhuis zijn verbonden, maar ook een zelfstandig werkende verloskundige mag je bijstaan tijdens een ziekenhuisbevalling. Wel kan het natuurlijk zo zijn dat je eigen verloskundige geen dienst heeft als je ’s nachts of in het weekend bevalt. Daarom wordt een zwangere vrouw in praktijken waar meerdere verloskundigen werken vaak door hen allemaal gezien, zodat ze met iedere verloskundige vertrouwd ais op het moment dat de bevalling zich aandient.